de moestuin in januari

In januari hebben we het rustig. Misschien hebben we nog wat kool staan die geoogst kan worden. Als het goed is hebben we het spitwerk al gedaan. Zo niet, dan kan het nu nog.
Hertshoornweegbree overleeft de winter met gemak. Zelfs in januari kan er nog wat van gesneden worden om door de sla te mengen.


Planning
In januari kunnen we al wat vooruit gaan denken: wat zal ik dit jaar eens verbouwen? En welke voorbereiding heb ik nodig? Het is ook een goed moment om wat grotere werkzaamheden aan te pakken; zoals het maken van vakken in de moestuin, het repareren van een composthoop, of het maken van een afdak voor tomaten. Misschien een goed moment om eens een broeikas te timmeren?

Zaden
Het is nu ook een goed moment om de doos met zaden eens op te ruimen. Zaad dat te oud is of in slechte staat kan weg. En tegelijkertijd hebben we weer zicht op wat er bijbesteld moet worden.

Opgeslagen groeten
Wie nog groenten in de opslag heeft liggen, zoals aardappels, wortels of bieten, zal nu af en toe moeten controleren hoe het er mee staat. Verwijder beschimmelde groenten voor ze de rest aansteken.

Bemesting
houtas van de houtkachel of openhaard kan meteen op het land gebracht worden.
Wie de beschikking heeft over stalmest, kan dat nu nog op het land brengen.

Snoeien
Sommig snoeiwerk dat is blijven liggen, kan nu nog gedaan worden. Druiven, bessen, en kiwi kunnen nog prima in januari gesnoeid worden. Ook appel en peer kunnen nog gesnoeid worden.

zie ook de moestuin in november.
zie ook de moestuin in december.
zie ook de moestuin in februari.
Oerprei wordt geteeld als knoflook. Plant bolletjes in september/oktober. In de winter blijven de planten gewoon staan.





   ©moestuintips     info@moestuintips.nl