ondergronds overleg; regenwormen en communicatie

Dat had ik zelf ook niet gedacht van die simpele diertjes die bij mij elke ochtend genadeloos uit het gezon worden getrokken door de merels. Het onderzoek heeft niet direct consequenties voor het beheer van een moestuin, maar het geeft wel een heel nieuw beeld van deze organismen die we hard nodig hebben om onze bodem in conditie te houden.
Regenwormen zijn bijzonder nuttig voor de bodem omdat ze zorg dragen voor een goede bodemstructuur en een rol spelen in de afbraak van organisch materiaal. Wormen vreten zich letterlijk een weg door de bodem, maar scheiden vrijwel alle materiaal ook weer uit. Bij het uitscheiden worden de bodemdeeltjes als het ware een beetje samengekit. Dit helpt om een bodem te krijgen met een goede structuur, wat wil zeggen dat plantenwortels er gemakkelijk in kunnen doordringen, en dat water en lucht zich vrijelijk in de bodem kunnen bewegen.
Maar daar denken de wormen overigens niet bij na, dat doen ze gewoon. We kunnen de wormen helpen door compost te gebruiken in plaats van kunstmest, en door geen pesticiden te gebruiken in de moestuin.
Scientias(Nederlands)
Bbc(Engels)
7-5-2010
terug