broccoli 2012

Dit jaar ga ik wat meer aandacht aan zomer broccoli (Brassica oleracea convar. botrytis) besteden. Ik wel eerder broccoli geteeld, maar was toen toch niet echt tevreden met het resultaat. Het is misschien geen ingewikkelde teelt, maar wel een die de nodige aandacht vereist. Bemesting en bescherming tegen vliegend ongedierte en raskeuze lijken me belangrijke zaken. Een van de rassen die ik ga verbouwen is Belstar, een hybride (dure zaadjes dus) die in het bijzonder geschikt zou moeten zijn voor de amateur teelt in de volle grond. Net iets voor mij dus. Een ander ras dat ik ga proberen is Calabria. Het is geen hybride, maar een echt oud zaadvast ras. De zaadje zijn goedkoop en bovendien zouden we ze zelf kunnen oogsten.
Beide soorten hebben een korte cyclus en gaan in hetzelfde jaar bloeien. We moeten dus vroeg beginnen en de planten goed verwennen zodat ze sterk genoeg zijn als de bloei intreed.

25-03-2012
Belstar F1 gezaaid, een stuk of 10 zaden in een ruime pot met potgrond. De pot staat binnen op de vensterbank.
30-03-2012
Belstar is al volledig gekiemd. De plantjes hebben haast en vliegen de grond uit. Calabrese wordt vandaag gezaaid.
13-04-2012
De belstar groeit inmiddels de pot uit en het is tijd om over te planten in afzonderlijke potten. De andere rassen lopen nog een weekje achter.
13-05-2012
Vandaag zijn Belstar en calabria in de volle grond gezet. De grond is goed omgespit en bemest met koemestkorrels. De Calabria plantjes zijn iets kleiner, omdat ze een weekje later zijn gezaaid.
04-06-2012
Calabria en Belstar groeien goed door. Ik heb er geen net over gedaan, dus is het wel opletten op slakken en eierpakketten van vlinders. Af en toe doe ik een snelle check en haal wat blad weg waar eitjes op zitten.
15-06-2012
De stelen van de broccoli planten worden al lekker dik. Van bloei is nog geen sprake maar ik denk niet dat het nog lang zal gaan duren.
27-06-2012
De broccoli begint nu te bloeien, in de harten van de planten zijn kleine rozetjes te zien. Beide soorten beginnen tegelijk te bloeien. De planten van Belstar zijn nog steeds wat forser dan die van Calabro.
11-07-2012
De Broccoli is nu wel oogstrijp. Belstar heeft het uiteindelijk veel beter gedaan dan Calabro. Zowel planten als bloemhoofden zijn forser en zien er gezonder uit. In het algemeen zijn de bloemhoofden iets kleiner dan wat je zoal in de winkel ziet liggen. Mogelijk had ik wat forser moeten bemesten.
Een aantal planten is aangetast door de koolgalmug, die de groeipunten heeft weggegeten. Dat is jammer, ik had er dus toch beter insectengaas overheen moeten spannen. Ik gooi deze planten echter nog niet weg, mogelijk geven ze nog nieuwe bloemhoofden vanuit de okselknoppen.
21-09-2012
Afgesneden broccoliplanten gaan na een tijdje weer uitlopen en geven dan nog een aantal kleine bloemhoofdjes. Je moet er wel lang op wachten en veel levert het niet meer op. Ik denk dat ik de volgende keer ook meteen de planten rooi.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl