litchitomaat 2016

Litchitomaat (Solanum sisymbriifolium) is een gestekeld plantje uit midden-Amerika. In Nederland en Belgie is het plantje nog vrij nieuw. Het is een eenjarig plantje dat hier goed te telen is in de achtertuin. Het ziet er verder aantrekkelijk uit met decoratieve doorns en mooie rode vruchtjes, dus dat moet eens gezaaid worden!
05-06-2016
Gezaaid in een pot met gewone potgrond. Begin juni is aan de late kant voor deze plant, een maand eerder zou beter zijn geweest. We nemen de gok. Het is mooi weer, de pot staat buiten op het terras.
11-06-2016
het eerste kiemplantje komt tevoorschijn.
19-06-2016
veel kiemplanten inmiddels
28-06-2016
Plantjes worden overgepot in een eigen pot en mogen nog even doorgroeien.
10-07-2016
De plantjes zijn inmiddels groot genoeg om overgeplant te worden naar de volle grond. Blad en stengels zitten vol met scherpe stekels.
01-08-2016
Auw, een doorn in mijn vinger gekregen. Als ik hem probeer uit te trekken, breekt de punt af en blijft onbereikbaar in de vinger zitten. Ik had al eerder gehoord dat deze plant afbreekbare doorns had, maar nu weet ik het zeker.
09-08-2016
De eerste bloemen zijn open. Onmiskenbaar een nachtschade: het zou ook een bloem van aardappel of aubergine kunnen zijn.
01-09-2016
De grootse vruchtjes zijn 2 cm in doorsnee. Mijn vinger is trouwens niet gaan ontsteken, maar er zit nog steeds een pijnlijk bobbeltje. Dat voel ik regelmatig.
10-10-2016
De eerste vruchtjes beginnen rood te kleuren.
De plant heeft trouwens een stevige stengel en heeft geen steun nodig bij mij. Verder zijn de planten ook robuust en gezond: geen ziektes te bekennen.
20-10-2016
De eerste vruchten zijn geoogst. De smaak is niet echt geweldig. Niet erg zoet - eerder fris-zuur, en voor de litchi smaak moet je even je ogen sluiten en heel hard aan echte litchies denken.
Maar ik moet toegeven dat ze er mooi uitzien. In de kerstboom zouden ze niet misstaan, maar daar is het nog wat te vroeg voor.
21-10-2016
Na een dag op de vensterbank zijn de vruchten makkelijker los te maken uit de kelk. Dat scheelt weer in het risico op pijnlijke prikken.
22-10-2016
Eindconclusie lichtietomaat: Ok, het is rood en lijkt dus op tomaat en de smaak heeft met veel fantasie iets van litchie weg. Maar zoveel stekels als bescherming voor zo weinig smaak... Dit plantje overdrijft het. Ik kan nog steeds een bobbeltje in mijn vinger voeler, al wordt het wel kleiner. Van de doorns heb je in elk geval langer plezier dan van de vruchten...
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl