paksoi 2015

Paksoi is altijd een lastige groente, omdat het gewas zo snel doorschiet in Nederland. Mooie plantjes kweken lukt nog wel, maar voor ze echt groot genoeg zijn, blijkt er al vaak een flinke bloemstengel in te zitten. Maar de vooruitgang staat niet stil, er zijn tegenwoordig rassen die pretenderen dat ze niet snel doorschieten. Dat gaan we dus uitproberen. Bij Vreeken heb ik het ras 'Mei Qing Choi' aangeschaft, een Shanghai type met brede groene stelen. Volgens het zakje schiet dit ras niet snel door.
Ik ga elke 2 weken een aantal planten zaaien, om uit te vinden welk tijdstip het beste voldoet in de Nederlandse volle grond. Ik zaai ook nog een ander ras als referentie (Red Choi).
De eerste zaaidatum is 13 juni. Je hebt met paksoi de beste kans op success bij een zaai in juni of later. De plantjes worden in plastic potjes gezaaid, in gewone potgrond. Als ze 4 echte blaadjes hebben, worden ze overgeplant naar de volle grond.
13-06-2015
Vandaag dus een eerste zaaipoging. Ik zaai in gewone potgrond, 3-4 zaadjes per potje. Zowel van Mei Qing Choi als van Red Choi (hoe ga ik die namen ooit onthouden?). In totaal 6 potjes per soort.
15-06-2015
De zaadjes zijn nu, na 2 dagen, al gekiemd. Hopelijk schieten ze minder snel door!
02-07-2015
Het is tijd voor de tweede zaai. De eerste plantjes zijn inmiddels aardig gegroeid. Maar het is dan ook erg warm weer.
10-07-2015
Vandaag zijn de eerste planten in de volle grond gezet. Er zaten helaas al een paar rupsjes op, maar die zijn nu verwijderd en de planten zijn onder een koolnet geplaatst. De rode paksoi is wat forser dan de groene.
18-07-2015
Vandaag heb ik de plantjes van de tweede zaai in de volle grond gezet. Tevens heb ik weer nieuwe plantjes gezaaid. De plantjes hebben veel te lijden van plaaginsecten - zandvlooien maken kleine ronde gaatjes, en hier en daar zit op de (onbeschermde) kiemplantjes al een rupsje.
Daarmee is ook meteen het nadeel aangeduid van het zaaien van Brassica's in de zomer: alle koolinsecten ter wereld komen op je plantjes af.
09-08-2015
Vandaag is de laatste zaai de volle grond ingegaan.
Van de eerste zaai zijn inmiddels twee rode paksoi planten gaan schieten. Van de andere varieteit is nog niets doorgeschoten. Deze soort lijkt dus inderdaad minder snel te schieten.
De grootste planten zijn 20-25 cm lang en zouden eigenlijk al gegeten kunnen worden. Normaal gesproken moeten ze echter nog wat groter kunnen worden.
21-08-2015
Vandaag heb ik een kropje geoogst van de eerste zaai. Ik had de indruk dat de top omhoog kwam, een voorteken van bloei . Dit kropje is in elk geval prima gelukt en weegt 350 gram.
11-09-2015
De groen paksoi van de eerste zaai is nu allemaal doorgeschoten en opgeruimd. Van de tweede zaai is een eerste plant doorgeschoten.
08-10-2015
De planten van de tweede zaai hebben het nu wel gehad, ze zijn allemaal aan het schieten. De laatste zaai staat er nog goed op.
24-10-2015
Vandaag heb ik de laatste plantjes geoogst. Er schiet nu niets meer door, maar de planten groeien ook niet meer vanwege de kou. De planten van deze oogst zijn wat kleiner dan de vorige zaai. De optimale zaaidatum zal ergens tussen de tweede en derde zaaidatum liggen, zo rond 20 juni.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl