Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

paprika 2009

Dit jaar ga ik een aantal paprika soorten beoordelen op hun waarde voor de moestuin. Deze soorten ga ik gewoon in de volle grond en in de open lucht telen, dus zonder tunnel of kas of iets dergelijks. Het gaat om Agio F1, Red Cocktail F1, en Monte. Al deze soorten zijn volgens de leveranciers (ook) geschikt voor de volle grond.
Monte is een dikwandige blok-paprika uit Oostenrijk/Hongarije. Het is een robuuste, vroegrijpende soort met licht groene vruchten.
Agio is een spitse paprika die rood afrijpt. De soort levert meer vruchten dan blok-paprika's is ook vroeg rijpend.
Red cocktail is een soort met kleine paprika's (2-3 cm). Misschien rijpen die wel sneller af in ons klimaat.

Daarnaast ga ik kijken of het zinvol is om zelf paprika's te enten. Enten maakt paprika's misschien beter geschikt voor ons iets te koele klimaat. Als onderstam gebruik ik Galaxy F1, een hete paprika soort met veel goede eigenschappen. Galaxy is op zichzelf misschien ook wel de moeite waard. Als bovenstam neem ik pusztagold, een variŽteit die ik al vaker heb geteeld.
24-05-2009
Galaxy is gezaaid op 13 maart in een pot met gewone potgrond, de plantjes zijn op 5 mei overgepot in afzonderlijke potten. Pusztagold is op 20 maart gezaaid en ook op 5 mei opgepot. De andere varieteiten zijn op 29 maart gezaaid en op 20 mei opgepot.
Alle planten staan nu dus in afzonderlijke potten. Ze staan buiten op een beschutte plek en zijn 10-15 cm hoog. Galaxy heeft een lange bladsteel en heeft al uitgelopen okselknoppen. Dit gaat een grote, bossige plant worden waarschijnlijk.
De planten zijn nu nog te klein om te enten.
10-06-2009
De eerste planten zijn in de volle grond geplaatst - 2 per soort dus 10 planten in totaal. Monte valt op vanwege de wat forsere planten. De onderstam Galaxy is niet groter dan de andere soorten, het blad is wel van een donkerder groen dan de andere soorten. De grond is bemest met compost en koemestkorrel.
13-06-2009
De rest van de paprika's is ook in de volle grond geplaatst. Twee planten (een puszta gold en een agio) zijn geŽnt op een onderstam (galaxy). Deze planten houd ik nog een weekje binnen en dan kunnen ze ook de volle grond in. Het enten van paprika's is wat moeilijker dan het enten van tomaten. De stengels zijn wat dunner en harder en minder flexibel. Ik ben benieuwd of de entingen aanslaan. De gebruikte entmethode is beschreven bij tomaten enten.
01-07-2009
De meeste parika's hebben nu bloemknopjes. Red cocktail is zich sterk aan het vertakken. Dat lijkt me gunstig omdat het ook een groot aantal vruchtjes zou kunnen betekenen. Galaxy valt niet op als een sterke groeier, dat zou het wel moeten zijn als onderstam.
05-07-2009
Pusztagold komt als eerste met een vruchtje. Dit vruchtje is ontstaan uit het zogenaamde 'koningsknopje', het eerste bloemknopje dat ontstaat als de hoofdstengel zich gaat splitsen. Vaak wordt geadviseerd om dit knopje te verwijderen, omdat de vrucht minder fraai van vorm zou zijn. Aangezien tegewoordig echter ook de kromme komkommers weer in de winkel mogen, zie ik daar zelf geen heil meer in en laat het vruchtje mooi zitten.
04-08-2009
De verschillen tussen de diverse rassen worden inmiddels duidelijk. Monte levert forse blokpaprika's, ik heb vandaag de eerste (groene) vrucht geoogst. Het formaat doet niet veel onder voor de gewone kaspaprika's uit de supermarkt. Galaxy heeft paprikatjes die op spaanse pepers lijken. De grootste galaxy plant is inmiddels 80 cm hoog en 60 cm breed. Er hangen al veel vruchtjes aan, die scherp van smaak zijn en bruikbaar als spaanse peper. De cocktail paprika maakt grote hoeveelheden kleine vruchtjes (zie foto). Agio maakt spitse hongaarse paprika's en pusztagold doet het als vanouds goed met zijn licht gele vruchten. De geente paprika's doen het tot dusver nog niet beter dan de andere soorten.
07-09-2009
Naast pusztagold beginnen ook de cocktailpaprika's te kleuren. Op de foto van links naar rechts: galaxy, agio, monte, pusztagold, cocktail. Agio blijkt weinig productief te zijn. Monte levert wat gewicht betreft de meeste opbrengst, maar tot op heden willen ze nog niet kleuren. Cocktail paprika's zijn klein maar een enkele struik heeft wel veel vruchten (+/- 15). Deze paprika's zijn uitermate geschikt om te vullen en als snack te presenteren.
20-09-2009
De cocktail paprika's rijpen goed af. Op de foto staan de rijpe paprikatjes van twee planten. Ik heb ze even onder de grill gelegd, en daarna gevuld met zachte italiaanse kaas (mascarpone). Niet slecht! Deze paprika's voldoen volledig aan mijn verwachtingen; ze leveren een grote hoeveelheid kleine paprika's die mooi op tijd afrijpen.
Het ras Monte begint ook een beetje te kleuren. Dit bijkt een gele paprika te worden! Agio en galaxy willen nog steeds niet kleuren.
Wat betreft de entingen, is het resultaat niet spectaculair. Eťn enting is aangeslagen, en deze plant (puztagold) ziet er inderdaad wel gezond uit. Het blad is ook nog donkergroen, terwijl het blad van de andere planten al wat begint te slijten. De plant is echter niet veel groter dan de anderen.
17-10-2009
We naderen het einde van het seizoen. Enkele galaxy-paprika's zijn mooi rood gekleurd (zie foto). De grote massa blijft echter groen. Galaxy levert wel grote hoeveelheden paprikatjes met het uiterlijk van spaanse pepers. De smaak is echter milder dan de echte spaanse peper. Groen zijn ze nauwelijks pikant, de scherpte neemt toe naarmate deze paprika's afrijpen en rood kleuren.
Agio heeft het meeste moeite met ons klimaat, deze paprika's kleuren het laatse van alle geteste soorten, en dan nog is het niet meer dan een voorzichtig oranje blosje. Agio's horen dus in een kas thuis, of in een ander klimaat. Monte kleurt ook moeilijk, maar levert wel zeer grote groene blokpaprika's. Uiteindelijk kleurt deze soort geel. Cocktailpaprika's kleuren het gemakkelijks, het gaat ineens van groen naar rood. Ze zijn daarmee toch een interessante ontdekking. Elke plant kan gemakkelijk 15-20 paprikatjes leveren van enkele centimeters lang. Que gewicht is de opbrengst van deze paprika niet groot, maar hun decoratieve waarde maakt veel goed.
Wat de ent-poging betreft, ben ik er nog niet uit. De enige geslaagde enting staat er goed op, maar toch ook weer niet veel beter dan andere ongeente soorten. Ik twijfel of dit de moeite waard is.


   ©moestuintips     info@moestuintips.nl