salsola 2013

Salsola (Salsola komarovii) of ook wel okahiji is een zoutminnende groente, overgewaaid uit Japan. Het wordt af en toe aangeboden bij zaadhandels als noviteit en schijnt populair te zijn in japan vanwege de aangename knapperige textuur en de zoutige smaak. De plantjes worden rauw in salades gegeten. Reden genoeg om het zelf eens te proberen.
19-04-2013
Ik heb een gedeelte van mijn zaadjes gezaaid in gewone potgrond, op de warme vensterbank. De zaadjes zijn erg klein, dus moet er oppervlakkig gezaaid worden..
25-04-2013
Een eerste zaadje begint te kiemen. Het lijkt wel een kiemplantje van een denneboompje - dun en sprieterig.
20-05-2013
Er zijn geen zaadjes meer gekiemd, het blijft bij één kiemplantje. Ik probeer het dus nog maar een keer met het overgebleven zaad.
30-05-2013
Deze keer gaat het beter, een stuk of 10 zaadjes zijn gekiemd. Wellicht vanwege de wat hogere temperatuur?
Op internetsites wordt soms gesuggereerd dat de zaden hun kiemkracht niet lang behouden, als verklaring voor slechte kiemkracht. Een onderzoek stelt echter dat zaden wel 2 jaar hun kiemkracht kunnen behouden. Er blijken echter 2 verschillende typen zaden te zijn, waarvan het ene type beter kiemt dan het andere.
Hoe het ook zij, we hebben nu plantjes en gaan eens verder kijken...
20-06-2013
De kiemplantjes hebben zich goed ontwikkeld en worden in de volle grond geplaatst. Ze krijgen een bemesting van kompost en koemestkorrel.
01-08-2013
Inmiddels zijn de grootste planten uitgegroeid tot flinke struiken. De naald-vormige blaadjes zijn inderdaad knapperig en fris, en niet onaangenaam om te eten. De zoute smaak is echter in japan achtergebleven, ik proef er niets van. Blijkbaar heeft deze plant een zoute bodem nodig om zijn karakteristieke smaak te ontwikkelen, of moet hij in de zoute zeewind staan. In gelderland lukt het niet.
Opvallend aan de planten zijn de roze vlekken in de bladoksels - die contrasteren mooi met het heldere groen.
22-09-2013
Er verschijnen ineens minuscule witte bloempjes in de toppen van de planten. De blaadjes zijn inmiddels vrij hard geworden en niet meer echt geschikt voor menselijke consumptie.
22-10-2013
De bloempjes groeien uit tot kleine, 5 tallige, stervormige vruchtjes, maar ik kan er geen duidelijk zaad in ontdekken. Mogelijk moeten de vruchtjes eerst gedroogd worden.
01-12-2013
De planten sterven af, ze zijn inderdaad eenjarig.
06-06-2014
Ik heb nog even een kiemproefje gedaan met de gedroogde vruchtjes van afgelopen jaar. Tot mijn verbazing blijken ze prima te kiemen! Je kunt in Nederland dus salsola kweken in de volle grond en tevens zaad oogsten voor het volgende jaar.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl