Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

tomaat 2009

Dit is een vervolg op de zoektocht naar Phytophthora-resistente rassen uit 2008. De deelnemers van dit jaar zijn Vitella F1, Myrto F1, Pyros F1, Fantasio F1, Philovita F1, Cerise gelb en Murmel. De eerste drie zijn nieuw, de laatsten werden vorig jaar ook al verbouwd. Van deze variëteiten sprong Phylovita er uit als meest resistente ras. Ik wil nu zien of de resistentie ook in meerdere jaren intact blijft. Phytophthora is ten slotte erg veranderlijk en kan zich snel aanpassen. Van Phylovita zaai ik ook wat zaad uit dat ik zelf heb overgehouden. Phylovita is een hybride ras en dus niet zaadvast. Het kan echter best zo zijn dat de nieuwe generatie (de F2) weinig verschilt van de F1. Misschien is het zelfs wel mogelijk om er in een aantal jaren een stabiele lijn uit te selecteren. Zaadjes van Phylovita kosten nu ongeveer 50 cent per stuk.
Murmel is een ras met hele kleine tomaatjes, dat ik in 2007 al een keer heb geteeld. De opbrengst is te klein om serieus te nemen, maar de smaak is erg goed en het is leuk om ook enkele planten van dit ras in de tuin te hebben. In 2007 werden de planten niet ziek.
Alle rassen worden geteeld in mijn moestuintje op een stuk grond waar Phytopthora al jaren huishoud.
20-03-2009
Alle soorten zijn vandaag gezaaid, in plastic potten met potgrond. Ze staan voorlopig binnen op de vensterbank.
13-04-2009
De tomaten groeien prima op de vensterbank. Binnenkort ga ik ze overplanten in afzonderlijke potten. Op de foto fantasio, pyros em myrto. Bij mooi weer zet ik ze buiten om af te harden.
10-05-2009
Inmiddels staan alle soorten al in de volle grond. Er is nog wel een gerede kans op nachtvorst, maar dat neem ik voor lief. Desnoods dek ik de planten een nachtje af. De planten zijn zo'n 20 cm lang.
24-05-2009
Van cerise gelb zijn inmiddels de eerste bloemen open. Pyros valt op door zijn forse maat, hij ziet er een stuk robuuster uit dan de andere soorten maar dat zegt natuurlijk nog niets over zijn ziekteresistentie.
23-06-2009
De tomaten groeien hard in deze relatief koele junimaand. Er valt veel op te binden en te dieven. Je ziet duidelijk dat tomaten wat temperatuur betreft niet in een kas hoeven te staan. Het is erg jammer dat er zoiets als Phytophthora bestaat...
13-07-2009
Inmiddels heb ik al enkele tomaatjes kunnen oogsten. Cerise gelb is mijn vroegste ras, maar ook de vroeggezaaide Phylovita begint al te kleuren. Een deel van mijn Phylovita planten betreft zelf overgehouden zaad. Omdat het om een hybride ras gaat, is het niet gegarandeerd dat de nieuwe generatie exact gelijk is aan de oude. De nieuwe generatie doet het echter ook goed, maar de trossen van sommige planten lijken zich wat meer te vertakken. De mooie lange en rechte tros van Phylovita is waarschijnlijk een kenmerk dat expliciek ingekruisd is, en verloren gaat als we steeds zelf zaad overhouden. Belangrijker is echter dat de planten weerstand tonen tegen Phytophthora. Tot dus ver heb ik nog bij geen enkel ras iets van ziekte gezien. Vorig jaar zag ik op 20 juli de eerste tekenen van Phytophthora, er breekt dus een spannende tijd aan.
04-08-2009
Terug van vakantie, twaalf uur 's nachts, kan ik het niet laten en sluip met een zaklamp de moestuin in. Het resultaat is bevredigend: nog geen phytophthora! Het belooft een goed tomatenjaar te worden. Murmel, philovita, cerise gelb, fantasio en vitella hebben al rijpe vruchten, pyros en myrto nog niet. Vitella is een zelftoppende plant, de groei stopt vanzelf nadat 5-7 trossen zijn gevormd. In de tuin is dat nu al te zien, de planten hebben hun maximale lengte al bereikt (1 tot 1,5 m).
09-08-2009
Pyros en myrto leveren inmiddels ook rijpe vruchten. Er is nog steeds geen spoor van Phytophthora, waarschijnlijk vanwege het gunstige weer. Bij Pyros wordt het blad hier en daar geel, maar dat moet een andere ziekte zijn.
19-08-2009
Er zijn een paar eerste phytophthora vlekjes gesignaleerd, maar het mag de pret niet drukken: de tomaten rijpen met de kilo's tegelijk af. Het is elke dag tomatensalade, tomatensoep, of tomatensap, en natuurlijk heerlijke kerstomaatjes zo van de struik.
14-09-2009
Ik vrees dat mijn Phytophthora proef 2009 als mislukt beschouwd moet worden. Het weer houdt zich fantastisch en de tomaten ook. Er zijn wel wat vlekjes hier en daar, maar daar blijft het bij. Alle soorten gaan tot het gaatje en leveren me een berg tomaten die nauwelijks te verwerken is. Wat de zelf overgehouden zaden van Philovita betreft moet ik constateren dat de vruchtjes wat kleiner blijven dan de originele zaden. Dat is jammer, maar toch probeer ik het volgende jaar nog een keer.






   ©moestuintips     info@moestuintips.nl