Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

witlof 2011

In een gemiddeld moestuintuintje zul je niet gauw witlof tegenkomen. Dat is ook niet moeilijk te begrijpen; het duurt lang voor je kunt oogsten en het is een heel gedoe met dat inkuilen en 'trekken' van de lof. Aan de andere kant is het natuurlijk ook een uitdaging om zelf eens van die mooie lofjes te telen.... We gaan het dus proberen, en we zullen gaanderweg wel leren hoe het moet. We rukken uit de eerste de beste winkel een zakje witlof zaad uit het rek: het blijkt om de Hollandse Middelvroege Trilof te gaan. Dat klinkt alvast goed. Op het zakje staat dat dit ras geschikt is voor de teelt met dekgrond. Dat wordt dus een ouderswetse teelt waarbij de geoogste wortels afgedekt worden met aarde. Ter vergelijking ga ik ook een soort telen die het zonder dekgrond doet. Dat wordt uiteindelijk Zoom F1. Bij deze soort kunnen de geoogste wortels simpelweg afgedekt worden met landbouwplastic of iets dergelijks.
13-05-2011
De witlof is gezaaid op een enkele rij. De zaadjes zijn ongeveer 1 cm ingewerkt en ik heb daarna goed water gegeven. Ik heb door de bovengrond wat potgrond gemengd (bij gebrek aan compost) en wat koemestkorrels ter bemesting. Ik heb vrij dicht gezaaid en zal later moeten gaan uitdunnen tot de plantjes 15 cm uit elkaar staan.
17-05-2011
Vandaag heb ik nog een ras gezaaid: Zoom F1. Dit ras heeft geen dekgrond nodig. Ik heb de grond besmest met potgrond en koemestkorrels. De zaadjes zijn aan de kleine kant en in een zakje zitten er maar weinig. Het is dus zaaks om dun te zaaien, zodat we later zo weinig mogelijk hoeven uitdunnen.
30-05-2011
De witlof is inmiddels aan het kiemen geslagen. De opkomst van Zoom is goed, maar die van Trilof valt erg tegen. Blijkbaar heeft witlof zaad toch wat extra zorg nodig. Het zaad kiemt niet erg snel, en met het huidige droge weer is het moeilijk om de bovengrond voortdurend vochtig te houden. Ik had de zaaigrond beter kunnen afdekken met vliesdoek, denk ik.
10-06-2011
Het trilof zaaisel is op twee plantjes na mislukt, terwijl Zoom F1 prima gekiemd is. De plantjes zijn inmiddels wat robuuster aan het worden (zie foto). Het is niet eenvoudige om ze te onderscheiden van onkruiden, omdat ze niet zo'n uitgesproken vorm of kleur hebben.
04-07-2011
De planten zijn inmiddels 30 cm hoog. Ze groeien dus prima, er zijn geen ziekten of plagen te melden. Het blad is langgerekt en loopt een beetje breed uit. Ze lijken daarmee een beetje op paardebloemen, maar dan met blad dat gaaf is en niet ingesneden.
08-08-2011
De witlof is inmiddels uitgegroeid tot forse planten - zie foto. Prettig is ook dat de slakken en rupsen er niet van houden; de bladeren zijn helemaal gaaf en onaangetast. Dat kan ik van mijn kool en sla helaas niet zeggen.
14-10-2011
De witlof kroppen zijn niet helemaal ongeschonden de (natte) zomer doorgekomen. Op het buitenste blad zijn hier en daar bruin/zwarte vlekken ontstaan. Het gaat waarschijnlijk om een bacterie-aantasting (bladvuur, Pseudomonas marginalis). Deze ziekte manifesteerd zich meer bij een dichte stand van het gewas en forse stikstofbemesting. Ik ben waarschijnlijk aan beide factoren schuldig. Het binnenste blad is nog goed en ik verwijder dus maar rigoreus het aangetaste blad, ook om wat meer ruimte te scheppen. De planten hebben hier goed op gereageerd en in de loop van september/oktober is de aantasting sterk verminderd. We hopen het er verder maar het beste van.
20-11-2011
Vandaag is de grote dag: wortels oogsten en meteen intafelen. Het najaar is erg warm en zonnig geweest en de witlofplanten staan er nog bij alsof er niets aan de hand is. Bij het afsnijden van het blad blijkt ook dat de sapstroom nog niet helemaal tot rust is gekomen: op het snijvlak parelen nog wat melksapdruppeltjes. Desondanks gaat de boel er uit; de winter staat voor de deur en het moet maar eens gebeuren.
De wortels zien er over het algeheel prima uit, maar een aantal is behoorlijk vertakt. Dat is voor een amateur geen ramp, maar voor de professionele teelt is het onhandig omdat vertakte wortels moeilijker in te tafelen zijn - het kost gewoon meer ruimte.
De wortels breken verder gemakkelijk af - ze moeten met de nodige zorg geoogst worden. Na de oogst snijd ik het loof af tot op enkele centimeters van de wortel. Het is de bedoeling dat het groeipunt intakt blijft. Bij mijn allerdikste wortel gaat het mis: het groeipunt zit wel 5 cm van de wortel af en in mijn ijver snijd ik te ver. Op het snijvlak zit in het midden een egaal wit rondje: het afgesneden groeipunt. Waarschijnlijk gaat deze wortel nu vanuit allerlei okselknoppen uitlopen en krijg ik er dus geen mooi witlofstruikje van.
De wortels (pennen) worden in grote bloempotten opgepot. Alleen het afgesneden loof steekt nog boven de aarde uit. Dan gaat er landbouwplastic overheen (er mag geen licht bij de witlof komen) en verhuis ik de potten naar de garage. De wortels mogen niet bij kamertemperatuur worden opgeslagen, dat is te warm en zou tot veel te losse kroppen leiden. Nu is het afwachten geblazen - eens kijken wat er uitkomt!
02-12-2011
Een gedeelte van de witlof heb ik op een warmere plek gezet (de bijkeuken). Er komen wel al blaadjes uit de wortels, maar het mag wel wat sneller gaan. Een goede temperatuur voor de trek is zo'n 13 - 18 oC.
09-12-2011
Het is erg leuk om de witlofjes te zien groeien. De teelt is eigenlijk gemakkelijker dan ik dacht. De witlof staat misschien nog wat koud - de groei had wat sneller gekund. Maar veel maakt me dat niet uit - dan maar wat langer gewacht.
Om de witlof in het donker te houden zet ik een omgekeerde emmer op de witlof-emmer. Dat maakt het gemakkelijk om even te controleren hoe ver het spul is.
30-12-2011
Het is zover, ik ga mijn eerste emmertje oogsten. Het heeft wat langer geduurd dat ik dacht, wellicht was de temperatuur toch wat aan de lage kant. De pret is er niet minder om, de witlofjes zien er prima uit. Het handige van witlof is dat je kunt oogsten als het je zelf goed uitkomt, en dat je kunt spelen met de temperatuur om de oogst te spreiden.
De witlof heeft niets te leiden gehad van de eerdere aantasting van het buitenste blad, alle wortels leveren gezonde stronkjes.
31-12-2011
Voor liefhebbers van mini-groenten heb ik nog een goede tip: neem een paar dikke wortels, en snijd het loof af tot onder het groeipunt. Als je ver genoeg hebt gesneden, zie je in het centrum van de snede een wit glazig rondje 1-3 cm in diameter. Pot de wortel op als een gewone witlof wortel. Na verloop van tijd krijg je dan niet 1 witlofstronk, maar soms wel tientallen mini-stronkjes, prachtige maagdelijk witte vuurpijlen op deze donkere oudejaars dag!




   ©moestuintips     info@moestuintips.nl