Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca


  Vraagbaak  

 Reageer 
 Overzicht 
Lam 12 nov 2012
23:24
Een middel om veenmollen te bestrijden , of een manier om die beesten te lijf te gaan . Vreten alle knolgewassen aan.
 mtt14 nov 2012
09:10
Ik heb het even opgezocht (handboek ecologisch tuinieren van Velt), maar het schijnt dat de meeste schade van veenmollen in het voorjaar wordt aangericht. Weet je zeker dat het om de veenmol gaat? Het zijn in feite krekels van 4-5 cm lengte die ondergronds leven en inderdaad aan alles knagen wat wij willen oogsten. De gangen zijn herkenbaar in de grond. Veenmollen maken ondergronds nesten ter grote van een kippenei, die gemakkelijk herkenbaar zijn omdat alle vegetatie boven het nest verdwijnt. Bestrijden kan in de eerste plaats door het opruimen van de nesten. Maar misschien is het raadzaam om nog eens goed te onderzoeken wat er nu precies aan je knollen knaagt. Maak evt een val met een doorgesneden aardappel om het ongedierte te vinden.
Bedenk ook alvast dat het altijd goed is om plaagopbouw te doorbreken door gewaswisseling toe te passen. Onthoud de plekken waar nu knollen of wortels staan en zaai er volgend jaar iets anders.
groeten, mtt
 14 nov 2012
11:28
100% zeker dat ze het zijn , we hebben er dit jaar bij het spitten wel 20 gevangen.Vooral aardappelen worden aangevreten en dan nog wel bepaalde soorten heel erg.Het ene jaar of het andere verschild nog al.Biologisch niet te bestrijden . Chemische middelen zijn er niet meer(sinds 1-1-2011).Ook wortelen zijn ze gek op ze verwoesten ook veel zaaibedden door de oppervlakkige gangen.
 14 nov 2012
11:34
Vruchtwisseling, om veenmollen te voorkomen werkt ook niet.Allen op ons complex hebben er behoorlijk last van. Onze buitenlandse mede gebruikers strooien en lustig op los met een chemich middel( elders verkregen), ook zij hebben er nog behoorlijk last van, van de vraatzucht van die veen mollen.
 mtt14 nov 2012
13:32
Ok, dan geloof ik wel dat het om veenmollen gaat. In de engelstalige internet lieteratuur is sprake van een biologische vangmethode - een oplossing van 2 eetlepels afwasmiddel op 5 l water over de grond verdeeld zou de veenmollen boven de grond jagen zodat ze gevangen kunnen worden (zoek op mole cricket).
Als ik nog iets beters vind, laat ik het nog weten.
groeten, mtt
 mtt14 nov 2012
13:41
Op deze site http://biocontrole.nl/veenmollen-bestrijden/kun je parasitaire nematoden (aaltjes) kopen die veenmollen bestrijden. Het beste bestrijdingstijdtip is het voorjaar, een portie kost iets van 22,50 euro. (http://biocontrole.nl/pdf/Prijslijst_2012.pdf)
groeten, mtt




   ©moestuintips     info@moestuintips.nl