koolwittevlieg

Koolwittevlieg met poppen op onderkant koolblad.
Photo     by Rasbak / CC BY     GNU    
cropped by mtt
Als er bij aanraking een wolk wit materiaal uit de boerenkool planten loskomt, heb je last van de koolwittevlieg.

Historie
De koolwittevlieg is een relatief nieuwe plaag in de buitenteelt van met name boerenkool, savooyekool, en spruiten. Voor het jaar 2000 was het insect nauwelijks bekend als plaag[3].

Uiterlijk
De koolwittevlieg (Aleyrodes proletella) is een kleine witte vlieg van 1,5 mm lang. Dit is niet hetzelfde insect als de witte vlieg die in kassen vaak een probleem vormt. Beide insecten zijn wel verwant. De koolwittevlieg is wat groter en heeft 4 grijze vlekken op de vleugels. De eieren worden in circels afgezet aan de onderkant van bladeren. Larven en poppen hebben een dikke laag was over zich heen. De poppen zien er uit als gele bolle schildjes. Onder een blad tref je vaak alle stadia aan - vliegen, larven, en poppen.

Aangetaste planten
Vooral savooyekool, boerenkool en spruitkool zijn gevoelig.

Schade
De larven scheiden honingdauw af, waardoor het blad kleverig en vuil wordt. Bovendien gaan er schimmels op groeien waardoor het geheel er niet meer smakelijk uitziet.
Bladeren en planten raken verzwakt door de aantasting, al zullen volwassen planten er niet gauw door afsterven.

Leefwijze
Volwassen vliegen zetten hun eieren af op jong blad, in de top van de plant. De vliegen, eieren en larven zitten aan de onderzijde van het blad, wat bestrijding door bespuiting erg lastig maakt. De vrouwelijke vliegen leggen tot 200 eieren per keer af. Pas uitgekomen larven scharrelen eerst een paar uur over het blad, en zoeken dan een plekje om plantensappen te gaan zuigen. Na de eerste vervelling verankeren de larven zich aan het blad. Ze verpoppen dus ook op dezelfde plek. Een hele cyclus duurt tussen 20 en 40 dagen, afhankelijk van de temperatuur.
De vliegen overwinteren op levende groene planten. Koolzaadvelden, die vaak ook in de winter nog bedekt zijn met groen stoppelloof, zouden best wel eens een rol kunnen spelen in de snelle verspreiding van de plaag.[3] Naast kool heeft de koolwittevlieg nog een groot aantal andere waardplanten, die hem kunnen helpen de winter te overleven (o.a azalea, rhodondendron, aardbei).

Bestrijding
Geraadpleegde literatuur
[1] edepot wur - koolvlieg in spruitkool
[2] BBC cabbage whitefly
[3] eindscriptie khk de koolwittevlieg
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl