spaanse peper
Spaanse pepers (Capsicum frutescens) zijn nauw verwant aan paprika's. Er zijn veel soorten die verschillen in kleur, vorm, smaak en gehalte aan capsicine, het 'hete' ingediënt. De plant verlangt net als de paprika veel warmte en kan daarom maar het beste in een grote pot worden geteeld.Zaaien
Zaai de pepers vanaf half maart binnen voor op een warme vensterbank. Verspeen ze in afzonderlijke potten als ze ongeveer 10 cm lang zijn. Vanaf begin juni kunnen de planten naar buiten toe.
De zaden blijven 2 tot 3 jaar kiemkrachtig. Bij 20 oC kiemen ze in 6 tot 10 dagen.
Bemesting
Spaanse pepers moeten goed bemest worden om te voorkomen dat ze een groeiachterstand oplopen. Ze hebben het al moeilijk genoeg in ons Nederlandse klimaat. Houden we ze het hele jaar in een pot, gebruik dan verse potgrond. Voor de teelt in de volle grond kunnen we bemesten met compost. Als alternatief kunnen we ook een flinke hoeveelheid potgrond door het plantgat mengen.
Verzorging
Plant de planten in potten van 25-30 cm diameter en houd ze gedurende het warme seizoen buiten in de tuin op een zonnige plek. Zorg er voor dat de potkluit niet uitdroogd. Als alternatief kunnen we de planten begin juni buiten in de volle grond plaatsen op een warm plekje (bij een zuid muur). Begin oktober kunnen we dan nog de hele plant voorzichtig losmaken en met kluit en al in een grote pot plaatsen. Als het dan echt te koud wordt in oktober, halen we de pot naar binnen en laten de vruchten daar afrijpen. De spaanse peper kan 2-3 jaren oud worden, maar het is niet eenvoudig om de plant levend de winter door te krijgen.
Spaanse pepers zijn te onderscheiden van paprika's door te kijken naar het aantal vruchten dat bij elkaar zit (vanuit hetzelfde punt ontspringt). Bij pepers kunnen er meerdere bij elkaar zitten, bij paprika altijd maar een. Op vorm zijn ze niet te onderscheiden: er zijn paprika's die precies de langwerpige vorm van een spaanse peper hebben. Ze zijn echter lang niet zo scherp van smaak.