boomspinazie

Boomspinazie (Chenopodium giganteum) is een nauwe verwant van onder andere tuinmelde, quinoa, en van het onkruidje melganzevoet. Dat onkruidje is trouwens ook prima eetbaar. Vroeger werden de zaden van deze plantjes ook wel verzameld om er meel van te maken, net als bij quinoa. Boomspinazie heeft een karakteristieke roze kleur in de toppen. De jonge scheuten kunnen een salade opfleuren, het oudere blad wordt gekookt als spinazie. De planten worden uiteindelijk zo'n twee meter hoog. Ze worden wel aanbevolen vanwege hun ornamentele functie en zouden ook in een border niet misstaan. Dat geld dan echter voornamelijk voor jonge planten, want tijdens en na de bloei vervaagt het aandeel 'roze' in de plant en gaan ze meer lijken op een reuze versie van het gewone onkruid.

Zaaien
Zaai het fijne zaad voor in potten met potgrond vanaf april, en plant 3-4 weken later uit. Beter is eigenlijk om rechtstreeks in de volle grond te zaaien, bijvoorbeeld in november of in maart. De plantjes zijn door hun kleur gemakkelijk te onderscheiden. Als je een plant laat uitbloeien, zal hij zich massaal uitzaaien, en loop je het risico dat groen/roze de dominante kleur wordt in de moestuin van volgend jaar. Sommigen zullen dit als nadeel beschouwen, zelf zie ik het meer als voordeel. De plantjes zijn gemakkelijk te herkennen en uit te trekken als je ze kwijt wilt. Laat je ze echter een tijdje staan, dan kun je oogsten naar behoefte, en heb je het hele jaar door verse spinazie.

Bodem en bemesting
Melde groeit op elke grondsoort, maar doet het uiteraard beter op mooie losse grond met voldoende humus.
Bloeiende planten.


Problemen


Onderhoud
De planten hebben geen steun nodig en verder ook geen snoei of ander onderhoud.

Oogsten
Wacht niet te lang met oogsten, ook al is die kleur nog zo mooi. Bij planten die bloeien wordt het blad kleiner en vezeliger.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl