hertshoornweegbree

Hertshoornweegbree (Plantago coronopus) is in nederland een wilde plant, een naast familielid van de meer bekende smalle en breeddbladige weegbree. Deze soort heeft echter enige waarde als overblijvende moestuinplant. De naam van de plant komt van de ingesneden toppen van de bladeren, die lijken op het gewei van een hert. Volgens mijnreceptenboek.nl is de groente in Noord-Italie veel bekender dan bij ons. Op dezelfde pagina zijn ook recepten te vinden.

Groeiwijze
De planten zijn winterhard en meerjarig. Ze bloeien vanaf het tweede jaar van juni tot september. In het wild komen ze veel in de duinen voor (wikipedia), of elders op lichte, zandige bodems. Ik trof ze bv aan in Amersfoort op een voetgangersoversteekplaats (zie foto). Weegbree is een zogenaamde tredplant; op plaatsen waar veel gelopen wordt, blijven ze vaak als laatste over. Dat wil ook zeggen dat het blad behoorlijk taai kan zijn. Voor culinaire doeleinden is de oogst van jong blad in het voorjaar de beste methode.
In de moestuin kan deze plant goed in een hoekje met overblijvende groenten staan (asperge, rabarber, brave hendrik, eeuwig moes, enz).

Zaaien
Het zaad is erg fijn, zorg dus voor een fijnkorrelig zaaibed en zaai oppervlakkig. Ik heb zelf de zaadjes in vochtige potgrond gedrukt, zonder ze echt te bedekken. Ze begonnen een dag later al te kiemen! De planten kunnen naar de volle grond zodra ze stevig genoeg zijn. Houd het plekje wel goed onkruidvrij, zeker in het begin. De jonge planten zijn moeilijk te onderscheiden van grassen en andere onkruiden. We kunnen eventueel de herkenbaarheid verhogen door ze op een net rijtje uit te planten.
Zaad kan in het wild verzameld worden, of gekocht in een goede webshop. Ik heb ze zelf bij vreeken besteld.
Als we de planten laten bloeien, zullen ze zich vanzelf weer uitzaaien.

Voedingswaarde
Hertshoornweegbree is een echte wilde plant, waar geen of weinig veredelingswerk aan gedaan is. Vaak is dat een pluspunt voor de voedingswaarde van de plant. Volgens wikipedia zitten er vitamine C, ß-caroteen, vitamine B1 en voedingsvezels in.

oogsten en verwerken
Het voorjaar (april-mei) is de beste tijd om te oogsten. De plant kan zowel rauw in salades als gekookt gegeten worden. Ik vond ze zelf geblancheerd het lekkerste (2 minuten in kokend water). De vezeligheid viel reuze mee. De bladeren smaken een tikkeltje bitter, maar niet onaangenaam.

Hertshoornweegbree, bloeiend, in het wild op een tredplaats.
Hertshoornweegbree, jonge plant.
Hertshoornweegbree,
zaailingen.
Oogst in april,
een jaar na zaai.





   ©moestuintips     info@moestuintips.nl