broccoletto

Broccoletto (Brassica rapa), of cime di rapa is een gewas dat vooral in Italie geliefd schijnt te zijn. Het is een raapsteel-achtig plantje dat snel in bloei komt. Bij broccoletto hoeven we echter niet te gaan mopperen dat de boel weer is doorgeschoten, we oogsten gewoon vol trots blad plus bloemhoofdjes. Het kan dus niet mislukken. Broccoletto wordt geroerbakt of gekookt en gecombineerd met bijvoorbeeld knoflook, ui en tomaat. De smaak is pittig en iets bitter.

Zaaien
Broccoletto kan vanaf midden maart bij mooi weer worden gezaaid. Zaai in een rijtje en dun later op enkele centimeters uit. De zaden kiemen gemakkelijk. Uitdunnen is nodig om stevige plantjes te krijgen met een bloemhoofdje. Zonder uitdunnen riskeren we dat de afzonderlijke plantjes, en dus ook de bloeiwijzen zeer klein blijven. Het gewas is dan wel eetbaar, maar het oogt wat minder en de smaak zal anders zijn.

Bemesting
Broccoletto is een gemakkelijk en weinig eisend gewas. Een gewone bemesting met wat compost zal meestal voldoende zijn.

Ziekten en plagen
Wat ziekten en plagen betreft blijkt dat broccoletto eigelijk meer aan raapsteel dan aan kool verwant is. Aardvlooien zijn er dol op, maar veroorzaken meestal geen grote schade. Een enkele rups kan zich vergrijpen aan de broccoletto als er geen echte kool voorhanden is.

Gewasverzorging
Uitdunnen is raadzaam zoals gezegd. Let verder op onkruid in het gezaaide rijtje, haal het tijdig weg om te voorkomen dat we samen met de broccoletto ook ongewenst onkruid oogsten.

Oogsten en bewaren
Afhankelijk van het seizoen is broccoletto al na 4-6 weken oogstbaar. We oogsten het bloemhoofdje met enkele bladeren en het bovenste deel van de stengel. Het onderste deel van de stengel laten we staan, dat kan opnieuw uitlopen en nog een oogst geven.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl