snijbiet

Zaaien
Snijbiet zaaien we vanaf eind maart, als het weer het toelaat, in de volle grond. Zaai op rijen met een tussenafstand van ongeveer 30 cm. Zaai niet te dicht (2-5 cm tussen de planten in de rij is goed), want een snijbiet kan uiteindelijk tot een flinke plant uitgroeien. Te dicht zaaien bevorderd ook doorschieten. Van een rijtje snijbiet kan meerdere malen gesneden worden. We kunnen nog tot begin augustus zaaien.

Bemesting
Snijbiet houd van vers bemeste grond, meng dus voldoende stalmest of rijke compost of koemestkorrels door de grond.

Ziekten en plagen
Snijbiet heeft weinig last van ziekten en plagen.

Gewasverzorging
Verwijder planten die gaan bloeien, zaai opnieuw als te veel planten gaan bloeien.

Oogsten en bewaren
Snijbiet blad wordt gekookt als spinazie. Sommige varieteiten hebben grote bladstelen die gestoofd worden als een soort van asperge. Er is ook een rode variant die erg decoratief is en ook in een bloemenborder niet misstaat.
We kunnen zelf zaad winnen van snijbiet door enkele planten tijdens de winter te laten staan. In het daaropvolgende jaar zullen ze gaan bloeien en zaad zetten. Voorkom dat de lange bloemstengels op de grond gaan liggen. Laat de rijpe stengels binnen nog een poosje nadrogen en oogst dan het zaad. Er kan wel kruisbestuiving optreden (met rode bieten of andere snijbiet rassen), als die tegelijkertijd bloeien. Het zaad blijft 5-6 jaar kiemkrachtig.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl