nieuw-zeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie (Tetragonia expansa) is een plant uit de ijskruidfamilie. Het is een verassend eenvoudige en productieve teelt. Deze plant levert vanaf de zomer massa's verse spinazie. Voor doorschieten hoeven we niet bang te zijn: de bloei is onopvallend en de kwaliteit van het blad lijdt er niet onder.

Zaaien
De 'zaden' van nieuw-zeelandse spinazie zijn vrij groot: 0,5-1 cm in diameter. In feite zijn het ook geen zaden, maar vruchtjes met daarin zo'n 3-5 zaden. Uit een 'zaad' komen dus meerdere plantjes. De kieming kan lang duren (2-3 weken). Het is daarom raadzaam het zaad eerst een dag in water te laten voorweken. In mei kan er rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden, maar we kunnen ook in april binnen op de vensterbank voorzaaien in potten. Zaai het zaad ongeveer 2 cm diep.
Met het plantverband kan naar believen gespeeld worden. De planten kunnen uitlopers van een meter maken en net zoveel ruimte in beslag nemen als een kleine pompoen. Bij zo'n groot plantverband duurt het wel wat langer voor we kunnen oogsten. Er valt dus wat te zeggen voor een kleiner plantverband, bv 20-40 cm in de rij en 1 meter tussen de rijen. Dat kost wat meer zaad, maar levert eerder opbrengst.
De jeugdgroei van de plant kan wat langzaam zijn, maar dat wordt later weer goedgemaakt.
Bloem (uitvergroot) van nieuw-zeelandse spinazie.


Bemesting
Een bemesting met compost is ideaal.

Ziekten en plagen
Er zijn weinig ziekten en plagen bekend. Bij natte omstandigheden en een dichte stand van het gewas kan er wat schade door schimmels ontstaan. Dun dan eventueel wat uit om een betere luchtcirculatie in het gewas te krijgen.
Slakken raken de plant niet aan.

Gewasverzorging
De plant vraagt geen bijzondere verzorging. De stengels liggen plat op de grond waardoor onkruid wel wat meer kans krijgt. Af en toe wieden is dus wel noodzakelijk.
De plant gaat zich vanzelf steeds meer vertakken omdat we bij het oogsten de stengeltoppen wegnemen.

Oogsten en bewaren
Oogsten doen we naar behoefte door de stengeltoppen af te knijpen. Neem geen lange stukken stengel mee, achter de top bevatten die harde vezels. Nieuw-zeelandse spinazie smaakt net als gewone spinazie, en wordt ook zo bereid. De planten kunnen als spinazie worden geblancheerd en ingevroren.
In het najaar kunnen we zelf zaden oogsten voor het volgende jaar. De zaden vallen soms spontaan uit.

Kort teeltverslag
Kiemplanten van nieuw-zeelandse spinazie.
Planten op 6 weken na zaai.

   ©moestuintips     info@moestuintips.nl