radiccio

Radiccio (Cichorium intybus var foliosum) of roodlof is een lid van de Composietenfamilie en heeft een typische bittere smaak die wel meer leden van deze familie kenmerkt (witlof). Roodlof wordt vaak gebruikt in gemengde salades. Je ziet ze vaak in de supermarkt of in een restaurant, de roodlof delen zijn de gemarmerde wit/wijnrood gekleurde stukjes. Roodlof vormt een klein vast kropje. Het blad is krokant. Radiccio wordt van oorsprong veel in italiŽ gekweekt maar kan ook prima in Nederland slagen. De namen van de rassen komen overeen met de oorsprongsregio's in ItaliŽ. In ItaliŽ wordt radiccio minder in salades gegeten maar meer gestoofd in olijfolie en verwerkt in traditionele gerechten (risotto).

Zaaien
Meestal wordt aangeraden om radiccio pas in de tweede helft van het jaar (vanaf eind juni) te zaaien, vanwege het gevaar van doorschieten in de zomer. Een voorjaarsteelt kan echter ook, maar dan moeten we niet te veel planten zaaien en op tijd oogsten (zie teeltverslag). In feite zijn er twee teeltwijzen van roodlof, die overeenkomen met twee verschillende typen: de 'gewone' radiccio teelt (Chioggia) en de winterteelt (Rode van Verona). Bij de gewone teelt zaaien en oogsten we in hetzelfde jaar, de rode van Verona blijft in de winter op het veld staan en vormt pas in het voorjaar een kropje. Beide soorten worden op hetzelfde tijdstip gezaaid (eind juni/juli). [Velt, 2006]
De rode van Verona kan soms, na het afsnijden van het eerste kropje, nog een krop vormen vanuit de wortels.
Zaai radiccio in het voorjaar het liefst voor in potjes en plant ze uit als de plantjes voldoende stevig zijn (na 2-3 weken). In juni/juli kan ook op rijtjes in de volle grond worden gezaaid. Na opkomst dunnen we dan uit tot de gewenste afstand, 30 x 30 cm of iets meer.

Bemesting
Radiccio heeft geen overdreven zware bemesting nodig, en wordt vaak als onbemest volggewas gekweekt. Toch is het raadzaam wel met compost te bemesten, omdat de plant in nederland wat weinig tijd heeft om tot volle wasdom te komen. De beschikbare tijd moet dus goed benut worden en daarbij hoort een goede bodemvruchtbaarheid.

Ziekten en plagen
Kroppen die gaan schieten, gaan ook snel rotten. Verder is er niet veel bekend over ziekten en plagen.

Gewasverzorging
Het gewas moet onkruidvrij worden gehouden en er moet op tijd water worden gegeven in droge periodes. Vochttekort in de bodem kan leiden tot extra bitterheid.

Oogsten en bewaren
Geoogste kropjes zijn in de koelkast 1-2 weken bewaarbaar.
Jonge radiccio planten in turfpotjes.


Kort teeltverslag
Jonge radiccio plant op 5 weken na zaai.
Geraadpleegde literatuur
[1] Velt: Handboek ecologisch tuinieren, Berchem, BelgiŽ 2006.

Links
radicchio.com (engels)
Wikipedia (engels)
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl