mosterd spinazie

Mosterd spinazie is een telg uit de Brassica rapa familie, een broertje of zusje van de raapsteel dus. Het ras dat ik gebruikt heb heet Komatsuna torasan. Tegen zaden met zo'n klinkende naam heb ik geen weerstand, dus moest dit spul ook de grond in. Komatsuma komt uit Japan.
Opvallend aan dit ras is de mooie donkergroene kleur en de ovale bladeren. De kleine blaadjes kunnen rauw in de salade, het grote blad is geschikt om te roerbakken of kort te koken. De kleine blaadjes geven een pittig accent aan de salade, ze hebben inderdaad iets van mosterd weg. Het grote blad heeft een aangename kool smaak, een beetje zoals savooye kool, maar dan met een andere textuur. In feite kan het blad in elk stadium gebruikt worden. De smaak wordt wel sterker naarmate het blad groter en ouder is.
Komatsuna is ook erg lekker in soepen.

Zaaien
Zaaien kan van 1 april tot 1 september. Zaai dun in rijtjes met een tussenafstand van 30 cm. De zaaidiepte is ongeveer 1 cm. Gebruik in het voorjaar vliesdoek om uitdroging van het zaaisel te voorkomen. Dun zaaien is nodig om later wat forsere planten te krijgen, met groot blad. Dun steeds verder uit tot de overblijvende planten uiteindelijk 20 - 30 cm uit elkaar staan. Het uitdunsel kan prima in de salade.

Bemesting
Bemesting is als bij raapsteel: compost met koemestkorrel, of goed verteerde stalmest.

Ziekten en plagen
De planten zijn lid van de koolfamilie, en zijn daarmee gevoelig voor allerlei ziekten en plagen. Het gebruik van een koolnet verkomt veel ellende. Zie verder bij raapsteel.
Kiemplanten Komatsuna torasan.


Gewasverzorging
Houd de rijtjes al in een vroeg stadium vrij van onkruid.

Oogsten en bewaren
Mosterd spinazie kan geblancheerd en ingevroren worden.
Komatsuna is rijk aan calcium.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl