kardoen

kardoen (Cynara cardunculus) is een nauwe verwant van artisjok. Het is een weinig bekende groente, die je niet gauw bij de groenteboer of in de supermarkt zult aantreffen. Van de plant word het onderste deel van de bladschede gegeten. Dat stuk kan ook gebleekt worden door aan te aarden (foto). De planten worden enorm groot en vragen dus de nodige ruimte. Als we ze door de winter weten te krijgen, kunnen we een jaar later van de bloemen genieten. Die doen het prachtig in een boeket, en kunnen ook gedroogd worden. Ze lijken op artisjokken, maar hebben niet het eetbare gedeelte (de verdikte schutbladeren).

Zaaien
Zaai voor vanaf maart-april. Verspeen de plantjes in afzonderlijke potjes als ze stevig genoeg zijn en plant ze half mei uit in de volle grond. Je kunt ook 1 zaad per potje zaaien, dan hoef je niet te verspenen. Zet de planten minstens 80 cm uit elkaar, ze worden behoorlijk groot. Eventueel kun je in de tussenruimte tijdelijk wat kleinere gewassen telen.

Bodem en bemesting
Bemest met compost en/of koemestkorrel in het plantgat. Een goede bodemvruchtbaarheid zorgt voor mooie forse planten.

Oogsten
Aard de voet van de plant aan tegen half september. Eventueel kunnen de bladeren bij elkaar gebonden worden om dat karweitje gemakkelijker te maken. Een maand later kunnen de bladstelen geoogst worden. Snij ze bij de grond af tot een lengte van zo'n 50 cm. Schraap de vezels van onder- en bovenkant af, snijd de stengels in stukjes en stoof ze tot ze gaar zijn.
recept: mijnreceptenboek.nl kardoen
De smaak lijkt wat op die van de echte artisjokken.
Kardoen, kiemplanten.
Kardoen, met spek, ui en tomaat.





   ©moestuintips     info@moestuintips.nl