stengelsla

Stengelsla (Lactuca sativa var angustana) is een aziatische slasoort, en wordt daar voornamelijk geteeld vanwege de dikke stengels. Die worden geschild en gekookt gegeten als een soort asperges. De plantjes beginnen hun leven als rozet, maar gaan in de loop van hun leven de hoogte in. De stengel mondt uiteindelijk uit in een bloeiwijze. De plant maakt mooie lange bladeren, tot 70-80 cm lang. Deze zijn steviger dan de gewone kropsla, maar toch goed eetbaar. De bladeren worden van onderaf geoogst, zodat je op den duur aan de onderkant een kale stengel overhoud, met in de top nog een toef bladeren. Net een klein palmboompje dus. Vanwege deze manier van groeien en oogsten, is deze slasoort minder gevoelig voor slakken. In mijn eigen dichtgegroeide tuintje is dat een groot voordeel. Volwassen planten zijn mooi om te zien en zouden ook niet misstaan in een bloemenborder of een stukje ornamentele moestuin. Mijn foto's laten dit helaas niet uitkomen, volgend jaar beter hoop ik maar.

Zaaien
Zaai deze plantje als gewone sla voor vanaf maart-april. Verspeen de plantjes in afzonderlijke potjes als ze stevig genoeg zijn en plant ze half mei uit in de volle grond. Zet de planten minstens 25 cm uit elkaar, ze worden behoorlijk groot.

Bodem en bemesting
Bemest met compost en/of koemestkorrel, eventueel rechtstreeks in het plantgat. Een goede bodemvruchtbaarheid zorgt voor mooie forse planten.
Stengelsla, jonge planten.


Ziekten en plagen
In vergelijking met andere slasoorten is stengelsla redelijk robuust en weinig vatbaar voor ziekten en plagen. De plant staat uiteindelijk op een stevige stengel, waardoor de lucht van alle kanten bij het blad kan. Zelf de slakken hebben er niet echt een voorkeur voor. Deze sla bied ook geen goede schuilplaatsen voor slakken tussen zijn bladeren. Teelt problemen kunnen desondanks altijd voorkomen:

Problemen


Onderhoud
De planten hebben geen steun nodig en verder ook geen snoei of ander onderhoud.

Oogsten
Oogst de bladeren van onderaf. Verwijder oud of aangetast blad zodat de stengel van onder kaal wordt. Begin de stengels te oogsten als ze zo'n 50-70 cm lang zijn. Schil ze met een dunschiller. Oudere stengels worden taaier, er moet dan meer worden geschild. De stengels zijn ook na koken nog stevig van textuur.

Kort teeltverslag:





   ©moestuintips     info@moestuintips.nl